Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ

 
medence vizének fűtése

Medence vizének fűtése elektromosan, napkollektorral vagy hőszivattyúvalTavasszal, szinte az első napsugarakkal egy időben jut minden medencetulajdonosnak eszébe, hogy mennyire jó is lenne végre újra csobbanni egyet, ám e tekintetben nem csak a levegő és a szél hűvöse-, hanem a szabadtéri úszómedencék vizének alacsony hőmérséklete is nagyon komoly visszatartó tényezőt képvisel.

Amennyiben ragyogó az idő és csak a víz hőfoka választ el minket a kellemes fürdőzéstől, ezen viszonylag rövid idő alatt akár több lehetőséget is számításba véve, segíthetünk:

A kültéri és beltéri medencék fűtése történhet: elektromos, gáz, hőszivattyú és napkollektorok energiáját hasznosító fűtési rendszerrel.

Azonban mielőtt letennénk a voksunkat egy konkrét medencefűtés mellett, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medencefűtés későbbi teljesítménye több fontos részlettől, illetőleg tényezőtől is függ:

• a medence szigetelésétől, ugyanis rossz, vagy hiányzó szigetelés miatt a hőveszteség megemelkedik, így nagyobb teljesítményű medencefűtésre lesz szükség,

• a medence elhelyezkedésétől is, hiszen egy árnyékban levő, vagy akár rosszul tájolt kültéri medence vizét sokkal több energia felmelegíteni, mint azt, amelyiket tartósan éri a közvetlen napsugárzás,

• a vízhőmérséklet továbbá a medence általános hőveszteségétől is. Reggelre a medence vize lehűl még a nyári, kellemesen meleg estéjű időszakokban is, így a napi átlag 15fokos hőingadozásnak köszönhetően a nem fűtött medence vize akár 10-15fokkal is lehűlhet egy éjszaka alatt amennyiben nincs takarva, vagy szigetelő fóliával védve a medence.

Takarás hiányában tehát nagyobb és intenzívebb medencefűtésre lehet szükség.


Milyen medencefűtési lehetőségek közül választhatunk?

A medence vizének felmelegítéséhez választhatunk külső energiát nem igénylő medencefűtést, vagy külső energiát igénylőt, esetleg olyan vegyes rendszereket, mint például a napkollektor melletti kiegészítő gázfűtéses-, vagy villamos és hőszivattyús rendszer.
Az elektromos fűtési megoldás

Bár az elektromos rendszerű medencefűtés kiépítése a többivel szemben sokkal kedvezőbb áron megoldható, összességében mégis a legköltségesebb választás, hiszen fenntartási költségei folyamatosan igen magasak.

A hőcserélő alkalmazása


A hőcserélő rendszeren alapuló vízhőfok-szabályozás jelenleg a legelterjedtebb változat a medencefűtési módok közül.
Ennél a fűtési rendszer típusnál a medence vizének fűtéséhez az épület fűtését is szolgáló gázkazán szolgáltatja a hőt egy víz-víz hőcserélővel, amelyet a gépházból egy vezérlő-időzítő egységgel lehet irányítani.
Azonban már itt is megjelennek a vegyes rendszerek, úgy, mint a kondenzációs kazán mellé rendelt kisegítő, napsütéses főidőszakokban a legköltséghatékonyabb napkollektoros vagy épp napelemes fűtési technológiák.

A víz felmelegítése abszorber-rendszerrel, szolárszőnyeggel

Amennyiben nem elvárás, hogy a medence vize állandó hőmérsékletű legyen, egy tartós rossz idő utáni gyors vízhőfok-emeléshez, elégséges lehet átfolyós rendszerű abszorberek, szolár szőnyegek használatával, amelyek viszonylag jól képesek helyettesíteni nyári időszakban a hagyományos napkollektoros rendszereket.
A fekete színű, UV sugárzásnak és a medencevíz károsító hatásának ellenálló, speciális anyagú szőnyeghez nincs szükség hőcserélőre, elég, ha egy szivattyú keringeti a vizet az abszorberben.
Az abszorber-rendszer kellemes, tartósan napos idő esetén viszonylag rövid idő alatt akár 5-8fokkal is emelheti a nem fűtött medencék vizének hőmérsékletét.
Hátránya a helyigénye, ugyanis kültéri, takarás nélküli medencék vizének felfűtéséhez a melegítendő vízfelület méretével megegyező nagyságú felületű abszorber-rendszer kiépítése szükséges.

Napkollektoros fűtés

Medencehasználati szokásoktól függően akár a napenergia hasznosításával is fűthető a medence vize, amennyiben a medencét leginkább a nyári időszakban kívánjuk használni.
Ezen időszakokban, amikor gyakorlatilag csak pár fokot kell melegíteni a vízen, a sugárzott hőt maximálisan kihasználhatjuk, hiszen a medence vize közvetlenül keresztülfolyhat a napkollektoron.
Így nem szükséges külön hőcserélő rendszert kiépíteni, tartályokat telepíteni. A három évszakos napkollektor nagyjából tavasztól, késő őszig használható a legjobb hatékonysággal, de már négy évszakos napkollektorok is telepíthetők, amelyekkel a termelt hőt akár az általános, használati melegvíz előállítására is fordíthatjuk.

Hőszivattyús vízmelegítés

Ez a fűtési mód, amely a víz fűtéséhez szükséges hő 75%-át a környező levegőből nyeri akár több hónappal is kitolhatja a medencehasználat idejét, hiszen a tartósan borús, vagy kora tavaszi-, változékony időben is hatékony, szemben a szolár medencefűtési megoldásokkal.
Továbbá nem csak az új, hanem a már meglévő medencékhez is könnyen telepíthető. Érthető módon, a hőszivattyús melegítés jelenleg hazánkban is a leggyorsabban terjedő vízfűtési megoldás.


Medencefűtéssel, medencefelújítással, medenceépítéssel kapcsolatban keressen minket, több éves gyakorlatunk garancia, hogy a legjobbat adjuk Önnek!


Hívja most: +36 30 937 72 67
 vagy írjon ajánlatkérésünkre

Medence építés AjánlatkérésElérhetőségünkMedencefedésBlogAdatvédelemÁszfOldaltérkép