Medence típusok

Magánhasználatú medencékről
bővebben

 

HOGYAN válasszunk medence típust és építőt?

Egy gyönyörű, egyedi kivitelezésű medence saját kertünkben egy álom beteljesülését jelentheti sokunk számára. Elképzeljük, hogy nyáron a barátainkkal és a családdal a kertben grillezünk, iszogatunk, és egyszerűen jól érezzük magunkat. Sajnos az álom rémálommá válhat, ha nem a megfelelő medence építőt választjuk.

Egy kis előzetes tájékozódással minimalizálhatjuk a csalódás esélyét.
Viszont minél többet böngészünk, kutatunk a megfelelő medencék után, könnyen összezavarodhatunk, elbizonytalanodhatunk. Kérdések tömkelege lebeg a szemünk előtt, hiányzik egy szakértő, aki kielégítő választ ad a kérdéseinkre, szakszerű válaszaival közelebb hoz bennünket a megoldáshoz, választáshoz.

 ○ ○ ○

Medence típusok:

1. A könnyűszerkezetű medencék

A fémpalástos medencék, más néven könnyűszerkezetű medencék, illetve a műanyag medencék, árban valamivel kedvezőbbek a betonmedencéknél. Ezek a ranglétrán alsó-középkategóriába tartoznak. Hátrányuk, hogy relatív rövid idő után elhasználódnak, az idő vasfoga kikezdi a szerkezetet, a műanyag teknőt illetve a vékony gyári medencefóliát.



2. A zsaluköves medencék

A következő lépcsőfok a prémium minőségű vasbeton szerkezet mintájára épülő zsaluköves medencék. Mivel ennél a kivitelezésnél a szerkezet együtemű betonnal való kiöntése nem valósítható meg, ugyanúgy, mint a beton tömörítése sem, jóval kevesebb a teherbírásuk a külső-belső feszítőerőknek, főleg a téli időszakban, a vashálóval épülő monolit vasbeton medencékkel szemben. A talaj átlagos fagyási mélysége 25-35 cm. A medencében télen pont ezen a szinten nincs víz, mivel a téliesítés során, 30-40 cm-t leengedünk a vízszintből, mert a szerelvények csőrendszerét vízteleníteni szükséges. Tehát a talaj felső 35 cm vastagságban nyomást gyakorol a szerkezetre, a medence 10-20 cm-es befagyott vize pedig kifelé nyomja a szerkezetet, ott ahol a talaj már nincs megfagyva. Ennek a feszítő erőnek a nagysága, és gyakorisága károsítja legjobban a medence szerkezetét. Ilyenkor fordul elő, hogy 3-4-5 év elteltével a zsalukő belső vakolata már nem bírja ezt a terhelést és lefagy, leválik a szerkezetről, tavasszal vízfeltöltéskor pedig kidomborodik a fólia alatt, a nagy víznyomás hatására megsértheti, kilukaszthatja vagy akár ki is szakíthatja a fóliát. 


3. Magic Pool Kft. által épített monolit vasbeton medencék

Cégünk kizárólag csak a németek által kifejlesztett fém zsalurendszerrel készülő monolit vasbeton medencéket építi, melyek valóban időtállóak, és garantáltan egy életre szólnak



MENNYIÉRT? Olcsót és jót? Sajnos ez a két fogalom ritkán jár együtt!

Az összes medence ugyanazt a célt szolgálja, kellemes pihenést, kikapcsolódást nyújt a nyári hőségben, kánikulában az egész család számára. Mielőtt kiválasztaná a kivitelezőt, fontos eldönteni, hogy milyen típusú medencét szeretne építtetni. Ezt számos tényező befolyásolja, pl. a személyes ízlése, földrajzi elhelyezkedés, költségek, stb.Minél tovább böngésszük az internetet, katalógusokat, egyre olcsóbb megoldások kerülnek elénk. Ha kizárólag pihenés, kikapcsolódás céljára vásárolunk medencét, szimpatikusnak tűnhetnek a kedvezőbb költségű megoldások is. Hosszútávon viszont nem biztos, hogy ezek az olcsóbb, rosszabb minőségű medencék, az idő múlásával is a kertünk dísze, éke marad.




Egy medencénél a legköltségesebb javítás a szerkezeti hibák helyreállítása!

Ahhoz, hogy hozzáférjünk a meghibásodott szerkezethez, a több 10 m3 víz leszivattyúzása után, el kell távolítani a vízzáró burkolatot, ebben az esetben a medence fóliát. Számos esetben a szerkezet külső oldalát is javítanunk kell, ami térbeton, térburkolat esetén véséssel, felszedéssel jár. Bármilyen utólagos szakszerű javítástól, medence felújítástól még maga a szerkezet nem lesz tökéletes, előfordulhat a későbbiekben, hogy máshol keletkeznek fagykárok. Ezért ajánlatos a medence kivitelezése előtt odafigyelni, tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.
 

A lényeg a részletekben rejlik. Ne kövesse el azt a hibát, hogy csak a végösszegre fókuszál!

Mai világban nem könnyű jó döntést hozni. Szinte mindenből túlkínálat van a piacon. Mindenkiből sugárzik a profizmus, de valójában KI A PROFI a mi megoldásunkra? Másik legnagyobb hibánk, hogy ösztönösen a termék/szolgáltatás ár/érték arányra koncentrálunk. Pedig sokkal könnyebb dolgunk lenne, ha a részletekben keresnénk a megoldást. Medence építés területénél is ezt tapasztaljuk. A megrendelők ritkán hasonlítják össze az árajánlatok tételeit, nagyon sok esetben nincsenek is tisztában, mit tartalmaz az ár és mit nem.

Hívja most: +36 30 937 72 67
 vagy írjon ajánlatkérésünkre


Medence építés AjánlatkérésElérhetőségünkMedencefedésBlogOldaltérkép