Hírek

Medence építéssel, üzemeltetéssel kapcsolatos tudnivalók


Medence építése előtt nagyon fontos,


hogy olyan helyet találjunk rá, ami sok éven át ideális és kényelmes, és műszakilag is megfelelő.
De vajon mik a főbb szempontok, amikor a medencénket megálmodjuk?

Legfontosabb, hogy legyen elegendő hely rá, használjuk ki maximálisan a kertet, a telek adta lehetőségeinket. Érdemes a medence méretét úgy kalkulálni, hogy legyen hely a körüljáráshoz, napozáshoz, pihenésre, de a medencénk takarítása, porszívózása se ütközzön akadályokba. Ez ideálisan legalább másfél méter távolság a szélétől, amely sávnak szabadon kell maradnia.A medence építése nyugodt helyen a legjobb

A medence építése leginkább a ház mögötti csendes, szemek elől zárt pihenőkertben ideális,ahol nem zavar a zaj, vagy a szomszédok jövés-menése. A szomszéd kerítéstől, épülettől mért távolság a 3 méter is lehet, ide még egy jól takaró tujasövény is elfér. Vegyük elő az alaprajzot, húzzuk be a távolságot, a főbb pontokat jelöljük be, és egyből kifog derülni, hogy mi az a maximális méret, amekkora medence építését tervezhetjük. Ennél természtesen kisebb lehet.
Mi nem lehet a medence közelében?


A medence építése előtt arra is ügyelni kell. hogy a gödör kiásása ne ütközzön akadályokba: tudni kell hol futnak a közművezetékek, gáz, csatorna, egyébb kábelek a földben, mert ezekre ügyelni kell. Az is fontos, hogy vannak-e nagy, erős gyökérzetű fák a közelben? Szép dolog egy árnyas kertben a medence, ám ennek több hátránya is van. A medence építésekor, a gödör kiásásakor ha elvágjuk a nagyobb gyökereket, a fa elszáradhat, elveszti statikáját, és balesetveszélyessé, jobb esetben csak csúffá válik. Az is szempont, hogy a fákról lehulló levelek, termések belepottyanhatnak a vízbe, ami nagy terhet ró a szűrőkre, gyakran kell takarítani a vizet, ami - lássuk be, nem épp kényelmes megoldás.
Még egy fontos szempont: ha derítőgödör van a kertünkben, akkor a derítő belső falától is legalább 3 méter  távolság az ideális, ennek talajstatikai okai vannak.


Medence építés kis helyre

Ha saját medence építésének tervét fontolgatja, az elsők között merül fel a kérdés: mekkora is lehet az a medence? És szinte az elsők között merül fel az a kétség, hogy á… nincs itt elég hely arra, hogy úszni is lehessen benne, csak mártózni legfeljebb… De ennek nem muszáj így lennie.
Kétségtelen, hogy a medenceépítéshez minél nagyobb a hely, annál jobb, annál inkább hasonlít egy szabad, uszodában, strandon megszokott élményhez, ám rendesen, tempósan úszni lehet az otthonában is.Hogy úszhat kis medencében?

Akár kültéri, akár beltéri medence építésén gondolkodik, van olyan lehetőség, hogy a kis helyen, viszonylag rövid úszómedence esetén is sportolhasson benne. Ennek a titka egy olyan uszodagépészeti megoldás, ami ellenáramoltatja a vizet, így „ár ellen úszva” tudja megdolgoztatni izmait, akár több kilométert teljesítve úgy, hogy a medencéje csak pár méteres.
A medenceépítés előtt azonban erre gondolni kell, hiszen a gépészeti megoldást is bele kell tervezni, számolni a medence építés folyamatába, illetve számolni kell annyi plusz hellyel a medence gépészeti aknában, hogy a gépek elférjenek.


Medence vizének kezelése, vegyszeradagolás


Legyen szó akár puha falú, akár épített kültéri-, vagy beltéri medencéről, úszómedencéről, vizének tisztítása, tisztántartása, a szennyeződések eltávolítása, mechanikailag és vegyileg egyaránt alapvető feladat. Azonban a víz csak abban az esetben lesz- és marad tiszta, ha annak összetevői kémiai szempontból egyensúlyban vannak.

Elsőként a víz pH értékét állítsuk be

Első teendő a víz pH mérése után a megfelelő pH-érték beállítása, amelyhez szükség szerint pH csökkentő vagy növelő szert kell a medence vizébe adagolni. A 7-es érték alatt savas, felette lúgos jellegű a víz.
Mivel az emberi szem pH-értéke 7,4-7,5 körüli, ehhez mérten 7,2 illetőleg 7,6 között tartva a legmegfelelőbb a víz kémhatása.

Figyeljünk a kemény vízre!

Vízkeménység nem országos probléma, de a kemény vízből kiváló vízkő kiválhat a medence és a vízvezetékek belső falán, melegágyat biztosítva a baktériumoknak, valamint akár komoly károkat is okozhat a medence-gépészeti egységekben.
A vízkő kiválása vízkő-stabilizátor folyadékkal akadályozható meg.

Vegyszerezéssel tartsuk fent a víz minőségét

Vegyszerezésre a víz minőségének fenntartására van szükség. Ha ritkán, vagy kevés vegyszert használunk, a vízminőség romolhat, gombásodás, algásodás léphet fel, elszaporodhatnak olyan káros mikroorganizmusok, amelyek betegséget és kellemetlen fertőzéseket is okozhatnak.
Azonban a vegyszerek túladagolása sem megoldás, hiszen bizonyos mértéken túl szintén egészségkárosító hatása lehet.

Mire figyeljünk fertőtlenítő szereknél?

A fertőtlenítő vegyszerek klórtartalma és koncentrációja olyan fokú, hogy könnyedén elpusztítja a medence vizében jelenlevő, fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat, algákat.
Ha a fertőtlenítőszereket az ideális szabadklór-tartalomra (free chlorine-FC) odafigyelve alkalmazzuk (0,6-1,5 mg/l), a vegyszer-koncentráció a fürdőzők egészségére ártalmatlan marad.
A legújabb fertőtlenítő szerek azonban már klórmentesek, aktív oxigénnel végzik a fertőtlenítést.

Jók a kombinált vízkezelő szerek?

Kombinált vízkezelő-szerek nem csak fertőtlenítőszereket tartalmaznak, hanem a víz tisztántartásához szükséges algaölőket és/vagy pelyhesítő anyagokat is.


Mit tehetünk algásodás ellen?

Algásodás ellen (ami szinte elkerülhetetlen amennyiben fény és szerves anyag van jelen egy, az ember számára is igen kellemes hőmérsékletű vízben) a legjobbak a biológiailag lebontható, klórmentes kvaterner ammónium vegyületek.

Sokszor, bár a megfelelő mennyiségű klórt adagolnak a vízhez, előfordul, hogy az algásodás nem szűnik, a víz zavarossá válik, ilyenkor legtöbbször a magas pH a ludas.
Amennyiben a víz teljesen elalgásodik, alkalmazhatunk sokkoló klórozást úgy, hogy a vízben a klórszintet 3-5-szörös mennyiségűre emeljük. Tartósan 25-26fokos medencékénél 1-2 hetente érdemes sokkoló klórozást alkalmazni.

Alapfertőtlenítés, szintfenntartás, szennyeződések – amire figyeljünk

Alapfertőtlenítés után a kristálytisztán csillogó víz érdekében szintfenntartó tablettákat érdemes alkalmazni, hogy elkerüljük a későbbi algásodást és vízminőségromlást.
A lebegő szennyeződések (naptej, napolaj maradványok, kolloid méretű algák) azonban még így is megjelenhetnek medencénk vizében, akár oly mértékben is, hogy annak vize zavarossá, opálossá válik. Ilyenkor azonban a pelyhesítés segíthet. Pelyhesítőszerek alkalmazásával a medence vizében levő apró szemcsék eredeti méretük többszörösére állnak össze, és végül fennakadnak a szűrőn.

Megfelelő, szakszerű vegyszerezés mellett, valamint a kezelési utasítások betartásával elegendő lehet a medence vizét 3-4 évente lecserélni.


Medence vízfűtése


Tavasszal, szinte az első napsugarakkal egy időben jut minden medencetulajdonosnak eszébe, hogy mennyire jó is lenne végre újra csobbanni egyet, ám e tekintetben nem csak a levegő és a szél hűvöse-, hanem a szabadtéri úszómedencék vizének alacsony hőmérséklete is nagyon komoly visszatartó tényezőt képvisel.

Amennyiben ragyogó az idő és csak a víz hőfoka választ el minket a kellemes fürdőzéstől, ezen viszonylag rövid idő alatt akár több lehetőséget is számításba véve, segíthetünk:


A kültéri és beltéri medencék fűtése történhet: elektromos, gáz, hőszivattyú és napkollektorok energiáját hasznosító fűtési rendszerrel.

Azonban mielőtt letennénk a voksunkat egy konkrét medencefűtés mellett, nem árt tisztában lenni azzal, hogy a medencefűtés későbbi teljesítménye több fontos részlettől, illetőleg tényezőtől is függ:

 • a medence szigetelésétől, ugyanis rossz, vagy hiányzó szigetelés miatt a hőveszteség megemelkedik, így nagyobb teljesítményű medencefűtésre lesz szükség,

  • a medence elhelyezkedésétől is, hiszen egy árnyékban levő, vagy akár rosszul tájolt kültéri medence vizét sokkal több energia felmelegíteni, mint azt, amelyiket tartósan éri a közvetlen napsugárzás,

  • a vízhőmérséklet továbbá a medence általános hőveszteségétől is. Reggelre a medence vize lehűl még a nyári, kellemesen meleg estéjű időszakokban is, így a napi átlag 15fokos hőingadozásnak köszönhetően a nem fűtött medence vize akár 10-15fokkal is lehűlhet egy éjszaka alatt amennyiben nincs takarva, vagy szigetelő fóliával védve a medence.


Takarás hiányában tehát nagyobb és intenzívebb medencefűtésre lehet szükség.

Milyen medencefűtési lehetőségek közül választhatunk?

A medence vizének felmelegítéséhez választhatunk külső energiát nem igénylő medencefűtést, vagy külső energiát igénylőt, esetleg olyan vegyes rendszereket, mint például a napkollektor melletti kiegészítő gázfűtéses-, vagy villamos és hőszivattyús rendszer.
Az elektromos fűtési megoldás

Bár az elektromos rendszerű medencefűtés kiépítése a többivel szemben sokkal kedvezőbb áron megoldható, összességében mégis a legköltségesebb választás, hiszen fenntartási költségei folyamatosan igen magasak.

A hőcserélő alkalmazása

A hőcserélő rendszeren alapuló vízhőfok-szabályozás jelenleg a legelterjedtebb változat a medencefűtési módok közül.
Ennél a fűtési rendszer típusnál a medence vizének fűtéséhez az épület fűtését is szolgáló gázkazán szolgáltatja a hőt egy víz-víz hőcserélővel, amelyet a gépházból egy vezérlő-időzítő egységgel lehet irányítani.
Azonban már itt is megjelennek a vegyes rendszerek, úgy, mint a kondenzációs kazán mellé rendelt kisegítő, napsütéses főidőszakokban a legköltséghatékonyabb napkollektoros vagy épp napelemes fűtési technológiák.


A víz felmelegítése abszorber-rendszerrel, szolárszőnyeggel

Amennyiben nem elvárás, hogy a medence vize állandó hőmérsékletű legyen, egy tartós rossz idő utáni gyors vízhőfok-emeléshez, elégséges lehet átfolyós rendszerű abszorberek, szolár szőnyegek használatával, amelyek viszonylag jól képesek helyettesíteni nyári időszakban a hagyományos napkollektoros rendszereket.
A fekete színű, UV sugárzásnak és a medencevíz károsító hatásának ellenálló, speciális anyagú szőnyeghez nincs szükség hőcserélőre, elég, ha egy szivattyú keringeti a vizet az abszorberben.
Az abszorber-rendszer kellemes, tartósan napos idő esetén viszonylag rövid idő alatt akár 5-8fokkal is emelheti a nem fűtött medencék vizének hőmérsékletét.
Hátránya a helyigénye, ugyanis kültéri, takarás nélküli medencék vizének felfűtéséhez a melegítendő vízfelület méretével megegyező nagyságú felületű abszorber-rendszer kiépítése szükséges.

Napkollektoros fűtés

Medencehasználati szokásoktól függően akár a napenergia hasznosításával is fűthető a medence vize, amennyiben a medencét leginkább a nyári időszakban kívánjuk használni.
Ezen időszakokban, amikor gyakorlatilag csak pár fokot kell melegíteni a vízen, a sugárzott hőt maximálisan kihasználhatjuk, hiszen a medence vize közvetlenül keresztülfolyhat a napkollektoron.
Így nem szükséges külön hőcserélő rendszert kiépíteni, tartályokat telepíteni. A három évszakos napkollektor nagyjából tavasztól, késő őszig használható a legjobb hatékonysággal, de már négy évszakos napkollektorok is telepíthetők, amelyekkel a termelt hőt akár az általános, használati melegvíz előállítására is fordíthatjuk.


Hőszivattyús vízmelegítés

Ez a fűtési mód, amely a víz fűtéséhez szükséges hő 75%-át a környező levegőből nyeri akár több hónappal is kitolhatja a medencehasználat idejét, hiszen a tartósan borús, vagy kora tavaszi-, változékony időben is hatékony, szemben a szolár medencefűtési megoldásokkal.
Továbbá nem csak az új, hanem a már meglévő medencékhez is könnyen telepíthető. Érthető módon, a hőszivattyús melegítés jelenleg hazánkban is a leggyorsabban terjedő vízfűtési megoldás.

Medencefűtéssel, medencefelújítással, medenceépítéssel kapcsolatban keressen minket, több éves gyakorlatunk garancia, hogy a legjobbat adjuk Önnek!


Hívja most: +36 30 937 72 67
 vagy írjon ajánlatkérésünkre


 
Munkáinkból 


Medence építés AjánlatkérésElérhetőségünkMedencefedésBlogOldaltérkép